Коронавирусот објаснет и што треба да направите. | Kurzgesagt

🎁Amazon Prime 📖Kindle Unlimited 🎧Audible Plus 🎵Amazon Music Unlimited 🌿iHerb 💰Binance

Видео

Транскрипт

Во декември 2019 Кинеските власти

го известија светот дека постои вирус кој се шири низ нивните заедници.

Во месеците кои следеа, тој се прошири и во други земји, дуплирајќи го бројот на заболени за само неколку дена.

Вирусот е SARS коронавирус 2

што ја предизвикува болеста наречена КОВИД-19 и што сите едноставно го нарекуваат коронавирус.

Што всушност се случува кога тој ќе инфицира човек и што треба сите да правиме?

(интро)

Вирус е всушност само обвивка околу генетски материјал и неколку протеини, речиси и да не е жив организам.

Може да се размножи само ако влезе во жива клетка.

Корона може да се шири преку површини,

но сѐ уште не се знае колку долго може да преживее на нив.

Главниот начин на ширење на вирусот е по капковен пат, кога луѓето кашлаат или ако допреш некој кој е заболен и потоа си го допреш лицето,

на пример кога ги триеш очите или носот.

Вирусот го започнува своето патување тука, и потоа фаќа авто-стоп подлабоко во телото.

Неговите дестинации се цревата, слезенката или белите дробови каде што може да има најдраматичен ефект.

Дури и само неколку корона вируси може да предизвикаат прилично драматична ситуација.

Белите дробови се обложени со милијарди епителијални клетки.

Тоа се граничните клетки на твоето тело, ги обложуваат органите и мукозата чекајќи да бидат инфицирани.

Корона се врзува за специфичен рецептор на мембраната на клетката за да го вбризга внатре својот генетски материјал.

Клетката, не знаејќи што се случува, ги извршува новите инструкции кои се прилично едноставни,

копирај и состави.

Се полни со сѐ повеќе и повеќе копии на оригиналниот вирус додека не дојде до критична точка и добие една последна наредба,

самоуништување.

Клетката на некој начин се топи, испуштајќи нови корона честички спремни да нападнат повеќе клетки.

Бројот на инфицирани клетки расте експоненцијално.

После десетина дена, милиони клетки на телото се инфицирани, и милијарди вируси го преплавуваат белодробието.

Вирусот сѐ уште нема направено голема штета, но Корона сега ќе ослободи еден вистински ѕвер,

твојот сопствен имун систем.

Имуниот систем, иако постои за да те заштитува, всушност може да биде прилично опасен за тебе и му треба строга регулација.

И како што клетките на имуниот систем доаѓаат до белодробието за да се борат со вирусот, Корона инфицира неколку од нив и креира конфузија.

Клетките немаат уши ниту очи.

Тие комуницираат воглавно преку мали протеини за информации наречени цитокини.

Речиси секоја важна имуна реакција е контролирана од нив.

Корона ги тера инфицираните имуни клетки да реагираат прекумерно и да убиваат.

Во некоја смисла, го става имуниот систем во борбен режим и тој испраќа многу повеќе војници од потребното,

трошејќи ги своите ресурси и правејќи штета.

Два посебни типови на клетки всушност прават хаос.

Прво, неутрофили, кои се експерти за убивање, дури и нас самите.

Кога илјадници од нив ќе пристигнат, почнуваат да испумпуваат ензими што уништуваат исто толку пријатели колку непријатели.

Другиот важен тип на клетки се Т клетките убијци,

кои обично им наредуваат на инфицираните клетки да извршат контролирано самоубиство.

Збунети, тие почнуваат да им наредуваат и на здрави клетки да се самоубиваат.

Што повеќе имуни клетки пристигнуваат, толку повеќе штета причинуваат и убиваат сѐ повеќе здраво белодробно ткиво.

Ова може да стане толку лошо што може да предизвика трајна, иреверзибилна штета што води до доживотни последици.

Во повеќето случаи, имуниот систем полека ја добива назад контролата.

Ги убива инфицираните клетки, ги пресекува вирусите на пат да инфицираат нови, и го чисти бојното поле.

Оздравувањето започнува.

Повеќето од луѓето инфицирани со коронавирус ќе ја поминат болеста со релативно благи симптоми.

Но многу случаи стануваат сериозни или дури критични.

Не го знаеме точниот процент затоа што не сите случаи се идентификувани,

но може да се каже дека има многу повеќе отколку од грип. Во посериозните случаи,

милиони епителијални клетки умреле, а со нив и заштитната обвивка на белодробието.

Тоа значи дека алвеолите, мали воздушни вреќички преку кои се одвива дишењето, може да се инфицирани од бактерии што обично не претставуваат проблем.

Пациентите добиваат пневмонија.

Дишењето станува потешко или е оневозможено и на пациентите им се потребни респиратори за да преживеат.

Имуниот систем се борел со целосен капацитет со недели и направил милиони антивирални оружја.

А сега, со рапидното мултиплицирање на илјадници бактерии, тој е изморен.

Тие влегуваат во крвта и го преплавуваат телото. Ако ова се случи, смртта е многу извесна.

Коронавирусот често се споредува со обичниот грип, но всушност е многу поопасен.

Иако точната стапка на смртност е тешко да се одреди за време на тековна пандемија, она што го знаеме за сигурно е дека е

многу повеќе заразен и се шири побрзо од обичниот грип.

Постојат две иднини за пандемија како Корона: брза и бавна.

Која иднина ќе ја видиме зависи од тоа како сите ќе реагираме во раните денови од избивањето.

Брзата пандемија би била ужасна и би не чинела многу животи.

Бавната пандемија нема да биде запаметена во книгите по историја.

Најлошото сценарио за брза пандемија започнува со многу рапидна стапка на инфекција,

затоа што не постојат контра-мерки за да ја успорат.

Зошто е ова толку лошо?

Во брза пандемија, многу луѓе се разболуваат во исто време.

Ако бројките станат многу големи, здравствените системи нема да можат тоа да го поднесат.

Нема да има доволно ресурси како медицински персонал, или опрема како респиратори за да им се помогне на сите.

Луѓето ќе умираат нелечени.

И како што сѐ повеќе здравствени работници ќе се разболуваат, капацитетот на здравствените системи ќе опаѓа.

Ако ова се случи, тогаш ужасни одлуки ќе треба да се донесат за тоа кој да продолжи да живее а кој не.

Бројот на смртни случаи знајачно ќе се покачи во такво сценарио.

За да се избегне ова, светот (тоа значи сите ние) треба да направи се што може за ова да стане бавна пандемија.

Пандемија може да се забави само со вистински реакции, особено во раната фаза,

за сите заболени да добијат третман и да нема точка на презаситување на болниците.

Бидејќи немаме вакцина за коронавирус, ние мораме социјално да го уредиме нашето однесување за да се создаде социјална вакцина.

Ова едноставно значи две работи,

да не се инфицираме самите и да не ги инфицираме другите.

Иако звучи безначајно, најдоброто нешто што можеш да го направиш е да ги миеш рацете.

Сапунот е всушност моќна алатка.

Коронавирусот е инкапсулиран во слој од масти.

Сапунот ги разградува мастите и вирусот не може да те инфицира.

Исто така ги прави твоите раце лизгави, и со механичкото движење при миењето, вирусите се откинуваат.

За да го направиш тоа правилно, измиј ги рацете како да си сечел халапењо пиперки и сега сакаш да ставиш контактни леќи во твоите очи.

Другата работа е социјално дистанцирање, кое не е баш убаво искуство,

но е добро да се прави сега.

Ова значи без гушкање, без ракување.

Ако можеш да останеш дома, направи го тоа за да ги заштитиш оние кои мора да се надвор за општеството да функционира:

од доктори до касиери, или полицајци.

Ти зависиш од сите нив, тие зависат од тебе за да не се разболат.

На повисоко ниво, постојат карантини кои може да значат различни нешта - рестрикции за патување

или наредби да се остане дома.

Карантините не се убаво искуство и секако не се популарни.

Но тие ни купуваат нас, а посебно на истражувачите кои работат на откривање лек и вакцинација, круцијално време.

Значи, ако си ставен во карантин, треба да разбереш зошто и да го почитуваш.

Ништо од ова не е забавно. Но ако ја погледнеш големата слика, навистина е мала цената што треба да се плати.

Прашањето како пандемиите завршуваат зависи од тоа како почнале.

Ако почнале брзо, со стрмен наклон, завршуваат лошо.

Ако почнале бавно, со не толку стрмен наклон, завршуваат океј.

И во ова време и доба,

навистина сѐ е во наши раце, и буквално и фигуративно.

Голема благодарност до експертите кои за многу кратко време ни помогнаа со ова видео.

Посебно, Our World In Data, онлајн издание за истражување и податоци за најголемите проблеми во светот,

и како да направите прогрес решавајќи ги истите.

Посетете го нивниот сајт. Вклучува и константно ажурирана страна за Корона епидемијата.

Фала што гледавте, фанови на Kurzgesagt, останете безбедни и мијте ги рацете!